Meny Lukk

FLYREDD, JEG?

flyredd5

Kan du tenke deg noe mer irriterende enn det å bli plaget og forstyrret i sin egen hverdag, av noe som andre tydeligvis slipper? Du er på vei til et fly, men reiser ikke alene. En skygge følger hakk i hel. Snart invaderer den deg, den okkuperer tankene dine, kroppen din, følelsene dine og gjør deg urolig. En indre maktkamp begynner, kampen om kontroll.

Det er så mange ting i livet vi har lært å mestre. Angst er definitivt ikke en av dem. Derfor lider vi i stillhet, i håp om at den bare skal forsvinne av seg selv.

Du ser kanskje rundt deg og tror du er alene om problemet. «Alle andre» ser totalt uanfektet ut, desto viktigere blir det for deg å mestre følelsene slik at den indre uroen ikke kommer til overflaten og blir synlig. Du er livredd for å miste kontrollen. Du innbiller deg kanskje at det er noe galt med deg, at flyangst er et tegn på svakhet, så du prøver å fortrenge det. «Hva kan man egentlig gjøre med det, annet enn å håpe det forsvinner?» tenker du kanskje i din egen fortvilelse. I mellomtiden lar du det være ditt problem, din hemmelighet, din kamp.

I mer enn 20 år har jeg nesten daglig møtt mennesker som sliter med flyangst. Noen gir uttrykk for at en flytur best kan sammenlignes med ekstremsport, de går om bord med livet som innsats. Andre sier de føler de er «kapret» av angst. Jeg har sett flyangsten i alle mulige forkledninger. Den kan gi seg til uttrykk som aggresjon, sorg, stress, irritasjon, hysteri eller apati. Og hvem rammes? ALLE. Det spiller ingen rolle hvilken tittel, yrke, alder eller kjønn du har. Når «trykket» blir for stort, siver litt av angsten ut.

«Dette går ikke, jeg orker det ikke mer!» Uttalelsen kom fra en passasjer, og var ikke ment som innledning til en samtale. Jeg forstod det. Det var kun oppgittheten som sivet ut. Angst fører til stress, stress skaper energilekkasjer, og fortvilet leter vi etter holdepunkter for å gjenvinne balansen. «Jeg er bare så sliten. Redd. Jeg mener mest sliten. Ok, jeg liker ikke å fly, men jeg kan ikke være redd. Jeg er lege! Dette er bare absurd. Jeg vet det ikke er farlig, jeg kan alt om dette, men det blir bare verre! Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre?» Neste person jeg treffer er en ingeniør, så en fra oljebransjen, deretter en ung mor på reise med små barn, en veterinær, en student, en artist, en politiker. Og du tror du er alene om problemet? På ingen måte, men av en eller annen grunn har vi lært oss å tie og fortrenge det vi ikke er stolte over, så lenge det går.

Hva kan man egentlig gjøre? Hvis du tenker over det, har du i prinsippet 3 valg. Det ene er å fortsette som før, flytur etter flytur og håpe det en dag går over av seg selv. Dette kan du kalle: «Min kamp.» Det andre er å slutte å fly. For hvorfor utsette seg for slike belastninger? Du kan kalle det: «Jeg gir opp.» Det tredje er å lære seg måter å håndtere flyangsten på, slik at det er du som igjen «styrer skuta» og ikke angsten. Denne kan du kalle: «My control.»

«My control» er en kommando som benyttes av piloter, og betyr: «Nå er det jeg som styrer. Jeg tar nå over kontrollen.»

Å lære å håndtere flyangst handler nettopp om det å ta tilbake kontrollen over seg selv. Det betyr ikke nødvendigvis at angsten blir borte, den vil bare ha mindre effekt på deg når du lærer hvordan du kan lure hjernen til ikke å skru på den innebygde «alarmen», den som varsler fare. «Alarmen» må nemlig være av for at du skal få tilgang til den rasjonelle hjernen, på samme måte som en bilalarm også må av for at du skal få start på bilen.

Det er den eksistensielle angsten jeg her tenker på, den som omhandler frykten for at noe kanskje kan skje. Det er den som påfører oss stress. Først når denne frykten er dempet kan du rette oppmerksomheten mot den rasjonelle delen av hjernen, tankene, for så å korrigere disse i en retning som vil være mer forenelig med det du ønsker.

Det er ikke enkelt å endre tanker og følelser, men med trening er det fullt mulig. Hadde det ikke vært fint å gå om bord i et fly og samtidig kunne si til seg selv: «Flyredd, jeg? Nei, det var før det.»

Ellen Halvorsen,  www.flyredd.no

Legg inn en kommentar